Glijmiddelvergelijking

Wij hebben gemerkt dat er veel onduidelijkheden bestaan over glijmiddelen. Mensen hebben het vaak over verschillende merken glijmiddelen, maar bijna nooit over wat voor soort glijmiddel het nu daadwerkelijk is. In dit artikel bespreken wij de verschillen tussen de soorten glijmiddelen die er zijn.

 

welke soorten glijmiddelen zijn er?

- Waterbasis

- Siliconenbasis

- Oliebasis

 

Waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is een populaire keuze onder de gebruikers van glijmiddelen. De veiligheid in gebruik van deze glijmiddelen is erg hoog, deze kan over het algemeen goed te gebruiken zijn met alle soorten speeltjes zoals siliconen, rubber, glas en metaal. Dit soort toys zullen er niet door beschadigen. 

 

Wat nog een groot voordeel is van glijmiddel op waterbasis is dat deze nauwelijks vlekken geeft als hier mee wordt geknoeid. Omdat dit op waterbasis is zal het in de meeste gevallen eenvoudig uit te wassen zijn.

 

Huidverdraagzaamheid is ook een belangrijk punt voor veel gebruikers van glijmiddelen, de glijmiddelen op waterbasis zijn vrijwel altijd hypoallergeen en hierdoor ook geschikt voor de mensen met een erg gevoelige huid. Door dat het ook nog eens een milde samenstelling is, zijn de waterbasis glijmiddelen ook uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik.

 

De standaard varianten zijn veelal op geur en smaakloos, deze zullen het spel dan niet gauw bederven als je het ruikt of na insmeren nog oraal elkaar gaat verwennen.

 

Een van de nadelen van glijmiddel op waterbasis is dat deze snel intrekt en opdroogt, dit betekent dat je deze dan vaker aan moet brengen.

 

In sommige waterbasis glijmiddelen zit ook nog een een hoge concentratie glycerine, dit kan de vagina irriteren of zelfs zorgen voor (milde) allergische reacties. Indien je ene branderig gevoel krijgt na het gebruik van een glijmiddel op waterbasis, spoel dan altijd goed af en neem bij een heftige reactie contact op met een (huis)arts.

 

Als de glijmiddel gaat opdrogen kan dit ook voor een plakkerig gevoel geven, dit kan als een kleine verstorende prikkel worden ervaren. Merk je dit dan is het verstandig om extra glijmiddel aan te brengen als je nog verder wilt in het spel.

 

Zoals je van de naam al verwacht lost de waterbasis glijmiddel op in water, hierdoor is het geen ideale soort glijmiddel voor de natte intieme partijen in een bad of onder de douche.

 

Glijmiddel vergelijking

Voordelen:

 • Kan worden gebruikt met alle soorten speeltjes en condooms.
 • Geeft geen vlekken bij knoeien
 • Hypoallergeen
 • Meestal geur en smaakloos
 • Geschikt voor dagelijks gebruik

Nadelen:

 • Trekt snel in
 • Sommige bevatten een hoge concentratie glycerine, dit kan de vagina irriteren
 • Kan een plakkerig gevoel geven als het opdroogt
 • Niet geschikt voor wateractiviteiten

Siliconen

Na glijmiddel op waterbasis is de glijmiddel op siliconenbasis ook erg populair. Een reden hiervoor kan zijn is dat deze erg lang glad blijft en je deze niet vaak aan hoeft te brengen wat ook voor minder onderbrekingen zorgt. Spelen in de nattigheid van een bad of douche? Hiervoor is de siliconen glijmiddel uitermate geschikt. Deze spoelt niet gemakkelijk weg in het water.

 

Siliconen glijmiddel is ook aanbevolen voor anale seks, dit omdat de langdurige en erg gladde eigenschappen er voor zorgen dat de kans op ongemak veroorzaakt door de wrijving wordt verminderd. Siliconen glijmiddel is verder veilig te gebruiken in combinatie met de meeste latex en latexvrije condooms zonder het risico op breuk of schade van het condoom.

 

Een nadeel van siliconen glijmiddel is dat deze niet te gebruiken is in combinatie met siliconen toys, als je siliconen toys gebruikt is het aan te raden om een glijmiddel op olie of waterbasis te gebruiken.

 

Wat voor het spelen in nattigheid een voordeel is levert ook meteen een nadeel op, het is namelijk lastiger schoon te maken. Dit zorgt er voor dat je wat extra moeite moet doen om jezelf en eventueel bevlekt beddengoed schoon te maken. Er bestaat de kans dat het permanente vlekken geeft op kleding en beddengoed.

 

Voordelen:

 • Blijft lang glad
 • Blijft ook onder water glad
 • Aanbevolen voor anale seks, verminderd wrijving.

Nadelen:

 • Kan niet met alle toys samen
 • Kan vlekken geven met knoeien
 • Kost meer moeite met schoonmaken dan met een glijmiddel op waterbasis
 • Vaak duurder dan andere glijmiddelen

Voorbeelden glijmiddelen siliconenbasis in ons assortiment:

 

 

Oliebasis

Glijmiddelen op oliebasis worden minder vaak gebruikt dan de twee bovenstaande glijmiddelen, toch heeft deze ook grote voordelen tegenover de glijmiddelen op water-/siliconenbasis. Een glijmiddel op oliebasis gaat langer mee dan een glijmiddel op water- en/of siliconenbasis, hierdoor is het duurzamere keuze.

 

Het is vanzelfsprekend ook geschikt voor massages. Het is vaak wat dikker en glijdt erg goed. Dit kan bijdragen aan een ontspannen of juist zeer opwindende massage. Voor bijvoorbeeld een penismassage is dit erg prettig om te gebruiken, voor zowel de gever als ontvanger.

 

Veelal worden de glijmiddelen op oliebasis gebruikt voor masturbatie. Maar het is ook wegens het lage smerende en gladde effect ook zeker geschikt voor anale seks. Let er hier dan wel bij op dat je dit niet doet in combinatie met condooms, dit kan de condooms beschadigen. Vele oliën hebben ook nog eens een beschermende en voedzame werking voor de huid. Dit is een groot voordeel als je erg gevoelig bent voor wrijving of irritaties tijdens de seks.

 

Pas wel goed op met knoeien, de meeste oliën vlekken erg in kleding en beddengoed. Om dit te verwijderen heb je extra werk nodig. Gebruik bijvoorbeeld donker beddengoed om zichtbare vlekken te verminderen. Ook gaat naast latex condooms ook rubberen en latex speeltjes niet samen met een glijmiddel op oliebasis. Gebruik je speeltjes van rubber, latex of ben je niet zeker wat het exacte materiaal is, kies dan voor een glijmiddel op waterbasis, hiermee zit je altijd veilig.

 

Als er (te) veel van de glijmiddel in de afvoeren komt kan dit voor een verstopping zorgen. Gooi geen hele flessen olie door de gootsteen of het toilet heen als je twijfelt of ze nog goed zijn, maar breng ze naar de afvalverwerking. Sommige vrouwen raken intiem in onbalans na het gebruik van een glijmiddel op oliebasis, dit kan zorgen voor een schimmel/gistinfectie. Krijg je hier last van, ga dan over op een ander type olie of een ander type glijmiddel.

 

Voordelen:

 • Blijft lang glad, daardoor duurzamer dan glijmiddelen op water- en/of siliconenbasis.
 • Prettig voor anale seks omdat dit lang glad blijft.
 • Sommige olien zijn erg voedend voor de huid, zoals amandelolie

Nadelen:

 • Gaat niet samen met condooms
 • Kan vlekken geven bij knoeien.
 • Kan verstoppingen geven in riool
 • Sommige vrouwen krijgen na gebruik van bijvoorbeeld kokosolie last van een schimmelinfectie

Voorbeelden glijmiddelen oliebasis in ons assortiment:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.